Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана, съветва Мила Кръстева от фондация „Mate Kitchen“. Така например всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които имат контактно време минимум 60 секунди.
Препоръчително е да се ползва един и същ плот, на който да се поставят продуктите, донесени от магазина, а не на произволни места в кухнята, допълни тя. След измиване на продуктите е добре те да бъдат преопаковани. Да не се режат на една и съща дъска сурови и термично обработени зеленчуци, месо и риба. След всеки продукт кухненската дъска трябва да бъде измивана добре, за да се избегне пренасянето на микроорганизми и патогени. Плодовете е добре да се изкисват в студена вода поне за 2-3 часа, след което ябълките и цитрусовите задължително да се измиват с гъбичка и препарат. Зеленчуците е добре да бъдат накисвани за 2-3 часа в студена вода, смесена с малко оцет. Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци. Яйцата задължително се измиват с хлорен разтвор или друг подобен препарат. Пакетираните продукти да се дезинфекцират отвън, преди да се приберат в шкафове, съветва специалистът.
Важно! Как да дезинфекцираме дома и продуктите заради опасността от коронавируса
0 коментара
Все още няма коментари