По време на каквато и да е епидемия, в случая – пандемия, хората трябва да се стремят към здравословно хранене, за да повишат имунната си резистентност, казва проф. Донка Байкова. Имунната защита на организма е двуаспектна, обясни тя. Единият аспект е клетъчният имунитет, а вторият, за който също трябва да се погрижим, е създаване на предпоставки за изграждане на антитела. И в двата случая се касае за високоорганизирани белтъчни структури.
„Високата вирулентност на коронавируса налага да поддържаме пълноценен белтъчен внос чрез приеманата храна“, каза проф. Байкова. На първо място тя изброи разнообразни животински белтъчни храни – месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, които са източници на 9-те незаменими за организъма на човека аминокиселини. Естествено, за да има добър синтез на тъканни протеини, в частност – поддържане на имунна защита, е важно храната да е богата и на активизатори на обмените процеси, каквито са минералите и витамините, особено тези с антиоксидантни – витамини С, А, D, Е, както и на селен, цинк, желязо, магнезий, манган и др. Те се съдържат в разнообразни храни от растителен и животински произход.
Въглехидратите са енергиен източник за функцията на мозъка, сърцето и мускулите. Мускулната тъкан е половината от масата на човешкото тяло и ако тя е неактивна, дефицитни и вяли са „сигналите“ ѝ за функцията на вътрешните органи“, подчерта специалистката.
Все още няма коментари