На 7 януари православната църква отбелязва Ивановден – деня на свети Йоан Кръстител. В българската народна традиция обичаите на този ден отдават специална почит на силата на светената вода. Смята се, че периодът на така наречените „мръсни води“ е отминал и всеки обръща поглед към бъдещето с надежда за здраве, берекет, късмет и плодородие през новата година. На празничната трапеза на Ивановден задължително трябва да присъстват ястия с боб, кисело зеле, кървавица, луканка, ошав, жито.
Кървавица
ПРОДУКТИ: 700 г свински бял дроб, 200 г шарено свинско месо, 1 свински бъбрек и сърце, 1 ч. л. чубрица, 1/2 ч. л. черен пипер, 2-3 с. л. ориз, 1/4 глава лук, 1 м дебело свинско черво.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Накълцаното на дребно месо, оризът, белият дроб, бъбрекът, сърцето, настърганият лук, чубрицата и черният пипер се поставят в съд и хубаво се разбъркват. Измитото с вода и сол дебело черво се пълни с готовата смес и се завързва здраво от двете страни. В тенджера се налива вода, на дъното се поставя чиния и върху нея се слага напълненото черво. Отгоре се захлупва с още една чиния и се оставя да ври на слаб огън около 2-3 часа.
Печен боб със суджук
ПРОДУКТИ: 350 г бял боб, 350 г суджук, 200 мл барбекю сос, 50 мл олио, 2 скилидки чесън, 2 глави лук, 1 зелена чушка, 4 стръка мащерка, 3 с. л. доматен концентрат, 1 с. л. захар, 1 с. л. горчица (мека), сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се накисва във вода за една нощ. Отцежда се и се измива. Слага се в тенджера, залива се с вода и се оставя да кипне, а след това водата се изхвърля. Залива се с чиста вода и се вари до готовност заедно с нарязаната на едро глава лук и целите клонки мащерка. Чушката се нарязва на кубчета, а чесънът и останалата глава лук се наситняват. Запържват се в сгорещеното олио, докато омекнат. Прибавя се доматеният концентрат, разбърква се и се сипват барбекю сосът, горчицата, захарта, сол и черен пипер. Прибавя се бобът и се готви на котлона още 5 минути. Ястието се прехвърля в гърне. Отгоре се подрежда нарязаният суджук. Пече се около 1 час в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. След това градусите се увеличават на 220, капакът се отстранява и ястието се запича за около 10 минути.
Баница с кисело зеле
ПРОДУКТИ: 500 г брашно (+ за разточване), 1 ч. л. сол, 200 г свинска мас, 500 г кисело зеле.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се сипва в голяма купа. Прибавя се солта и се наливат около 250 мл вода. Свинската мас се разтопява и от нея се добавя 1 с. л. Замесва се меко тесто. Оставя се да почине 30 минути, покрито с фолио за свежо съхранение. Киселото зеле се нарязва на ситно. Тестото се разделя на 5 равни части. Всяка част се разточва на тънка кора. Всяка кора се маже с разтопена мас и се поръсва с предварително отцеденото кисело зеле. Навива се на стегнато руло, което се поставя в тава, покрита с пергаментова хартия и намазана с мас. Така се приготвят всички кори и когато са готови, се намазват с мас. Тавата с баницата се слага на котлона и се готви около 5 минути на умерен огън за да се образува коричка. След това се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 30 минути.
Ашуре със сушени плодове
ПРОДУКТИ: 1 ч. ч. грухана пшеница, 1/2 ч. ч. сух нахут, 1/2 ч. ч. бял боб (дребен), 1 ч. ч. захар, 1 ябълка, 50 г стафиди, 50 г сушени кайсии, 50 г сушени смокини, 50 г орехи, 50 г лешници, 1 нар за украса.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пшеницата се сварява във вода за 20 минути. Отцежда се през цедка, покрива се и се оставя за една нощ. Нахутът и бобът се накисват в две отделни купи с вода за 1 нощ. После се сваряват поотделно и се отцеждат. Пшеницата се кипва с вода, която трябва да покрива зърната. Намачква се с вилица, без да се отцежда. Към нея се добавя обелената и настъргана ябълка. В тенджера се слагат отцедените боб и нахут и сушените плодове. Поръсва се със захарта. Прибавя се житото с ябълката и всичко се кипва за 30 минути на слаб огън. Разпределя се в чаши и се оставя да се охлади за една нощ. Гарнира се с натрошените ядки и зърната нар.
Все още няма коментари