Донка КАРАДЖОВА, София
Реших да изненадам мъжа ми за вечеря. Купих прясно месо и топени сирена от „Т-маркет”-а на улица „Николай Коперник” в софийския квартал „Гео Милев”. Идеята ми беше да запържа месото и да го залея със соса от сирената. Взех и буркан мариновани печурки от витрината на същия магазин. Правила съм го и друг път. Така гарнитурата става по-ефектна и плътна.
Каква бе изненадата ми обаче, когато отваряйки буркана с гъбите, оттам ме лъхна отровно кисела миризма. Помислих, че нещо вкусовите ми рецептори не са наред, но не посмях да употребя точно този продукт. Вечерта мъжът ми, който е дългогодишен гъбар, обясни, че съм постъпила правилно, тъй като бурканът очевидно е бил бомбирал. Точно така ставали най-сериозните отравяния – не защото гъбите са отровни, а защото, без да е постигната стерилизация при 118 градуса, белтъкът започва да се разлага и се появява ботулизмът убиец. Е, това трябва може би да го знаят и търговците.
Все още няма коментари