Моля ви, разкажете нещо повече за зеленчука колраби. Какво представлява, как се отглежда и вярно ли е, че е толкова полезен?
Райна МИХОВА, Свищов
По вкус този малко познат зеленчук прилича на нежния кочан на ранното главесто зеле. Всъщност представлява дребен алабаш, широко разпространен в Северна Америка и Западна Европа. У нас се отглежда рядко като ранна пролетна и есенна култура. Принадлежи към зелетата, но за разлика от тях при него за ядене се използва кълбовидната сиво-зелена или синьо-зелена долна част на стъблото.
По вкусови качества той обаче превъзхожда едрите стъблоплодни алабаши и главестото зеле. Затова пък по съдържание на витамин С се доближава до лимона. Една средно голяма глава колраби осигурява дневната нужда от витамин С. Освен това съдържа и други витамини – А, В1, В2, РР, биологично активни вещества и много соли. Високото съдържание на калций го прави особено полезен. Зеленчукът влияе добре на нервната система, нормализира обмяната на веществата, регулира холестерола, усилва диурезата.
Растението не е взискателно към условията на отглеждане. Оптималната температура за развитието му е 17 – 20 градуса. От всички зелеви е най-сухоустойчив.
Вирее добре на средно тежки, умерено влажни почви с неутрална реакция. Ако знаете как се отглежда главесто зеле, няма да имате проблем и с колрабито. В замяна на това ще имате малко познат, почти екзотичен зеленчук в градината си.
Все още няма коментари