Имам останали от миналата година семена. Мога ли да ги използвам?
Величка СТЕФАНОВА, Кюстендил
Голяма част от зеленчуковите семена, ако са съхранявани правилно, не губят своята кълняемост в продължение на няколко години, така че не бързайте да ги изхвърляте. Повечето зеленчуци имат средна кълняемост от 2 до 6 години. Ако сте съхранявали на сухо и проветриво място семената от миналата година, можете спокойно да ги използвате и тази пролет. 5-6 години запазват кълняемостта си патладжанът, краставиците, пъпешите, тиквите и салатите. След тях се нареждат салатното цвекло, зеленият фасул, пиперът, бамята и зелето, чиято кълняемост се запазва 4-5 години, а семената на репичките - около 3-4. С най-ниска способност да запазват своята кълняемост са семената на морковите, магданоза, лука, праза и копъра, чиито семена не трябва да се пазят повече от 2-3 години. Но пък с лещата нямате проблеми - тя запазва кълняемостта си 15 години. Ако пък семената не са събрани от вашата градина, най-добре погледнете датата на годност, която трябва да е изписана на опаковката.
Винаги купувайте повече семена, отколкото са ви необходими, независимо от указаната на пликчето сеитбена норма. За всяка култура тя е точно определена за 1 площ. За засяване на 100 кв. м са необходими около 2,5 г домати, пипер - 12 г, патладжан - 4,5 г, краставици и тиквички - 20, моркови и магданоз - 60 г, дини и пъпеши - по 50 г. За да нямате проблеми, завишавайте сеитбената норма, тъй като на етикета е изписана кълняемостта в лабораторни условия, а тя често се оказва различна от тази на полето.
За да се запази високата кълняемост на оставените за следващата година семена, е необходимо да се спазват някои важни правила. Преди всичко те трябва да са били съхранявани на сухо и проветриво място, далеч от влага.
Все още няма коментари