Християнската традиция да постим до Бъдни вечер се спазва от малко хора, а самият празник се е превърнал в още един повод за богато пируване на масата. Именно това е причината по Коледа и Нова година пациентите с хронични заболявания да обострят състоянието си.
Най-чести са оплакванията от проблеми в храносмилателната система – гастрити, колити, ентерити, язви. В аптеките масово се търсят препарати при киселини, против газове и тежест в стомаха, против разстройство. Обичайни са и случаите на хипертонични кризи, защото при по-обилно хранене с по-мазна храна и повече алкохол, особено червено вино, кръвното се покачва. По празници и пациентите с псориазис са склонни да обострят състоянието си. Това е състояние на организма, подклаждано от стреса.
Празнични кризи често правят и болните от подагра. По принцип те трябва да ограничават белтъчната храна, независимо дали от растителен, или от животински произход, не бива да ядат пържени и пикантни ястия, защото това предизвиква много бързо подкиселяване на кръвта и тъканните течности и условия за образуване и отлагане на кристали пикочна киселина в ставите (те предизвикват силната болка). Засегнатите от „царската болест” обаче се изкушават на празничната маса – хапват месо, сланина, боб, деликатеси, кисели туршии и това провокира влошаване, обясняват лекарите.
Връзката между състоянието на храносмилателната система и имунитета е пряка. Храната, която приема човек, се среща в храносмилателния тракт с антителата на имунната система, която има задачата да защити организма от всичко чуждо и непознато. А в последно време немалка част от храните са генетично замърсени – едно време ги наричахме хибриди, а сега - ГМО. И тъй като по празниците хората по-безконтролно посягат към всичко, което е подредено на масата, се получава много интензивно натоварване на тялото с генетично чужди вещества.
Това предизвиква мощна реакция на имунната система, обременява я и не остават свободни ресурси за борба с инфекциите. В резултат ставаме податливи на вируси, бактерии, дори гъбички. Изчистване на организма след претоварването му на празничната трапеза може да се постигне със схема за детоксикация и обща реминерализация с Шуслерови соли. Представлява завъртане на 12-те соли в продължение на седмица и повтаряне на същата схема за още една седмица. Приемът е по 2 таблетки от всяка сол: понеделник: сутрин – №8, обед – №9, вечер – №10; вторник: сол №3 сутрин, обед и вечер; сряда: сутрин – №4, обед – №5, вечер – №6; четвъртък: сол №7, сутрин, обед и вечер; петък: сутрин – №1, обед – №2, вечер – №12; събота: №11, сутрин, обед и вечер.
В неделя се прави почивка. Таблетките се смучат под езика или се разтварят в чаша топла вода и течността се пие на малки глътки. В този период трябва да се пие много вода. По този начин цялостно детоксикираме организма, извеждаме отровните вещества както от клетките, така и от извънклетъчното пространство. Ако има обриви, отоци, натоварване на черния дроб поради прекаляване с алкохол, ако има претоварване с храни, това действа много положително, съветват специалистите.
Празничната трапеза ни вкарва в болница
Преяждането по Коледа докарва инфаркти, отключва язви и подагра
0 коментара
Все още няма коментари