С настъпването на студените зимни месеци атаките на вирусите се засилват. Затова добрата работа на имунната система е от решаващо значение за устойчивостта на организма срещу тях.
Особено за възрастните хора киселото мляко е много ценна храна, която трябва да се яде всекидневно, за да бъдат здрави. Това напомня на нашите читатели д-р Стефка Петрова, специалист по хранене от Националния център по хигиена.
Българският бацил е естествен борец срещу вирусите
Живите млечни бактерии, които се съдържат в него, са мощно средство за подкрепа на имунната защитна бариера на червата. Някои продукти, които се образуват от млечно-киселите бактерии, също така потискат растежа на микроорганизмите, които предизвикват болести.
Веществата в храните, които стимулират защитните сили на организма, са белтъците, витамините А, С, Е и В6, минералите желязо, цинк и селен, както и каротини и сулфиди - съдържащи се в растенията.
Къде да търсим полезните вещества?
Рибата, месото, млякото, млечните продукти и яйцата са най-добрите “носители” на белтъци, витамин А и В6, както и на минералите цинк и желязо. Месото обаче не трябва да е тлъсто, а особено за възрастните млякото и сирената да са с намалено съдържание на мазнини. Голямото им количество потиска имунитета, макар че зиме е препоръчително да се яде много мазно, съветва д-р Петрова.
Жълтите и червените плодове и зеленчуци са много богати на каротини и витамин С, а сега на пазара има в изобилие моркови, ябълки, круши.
През зимата не бива да забравяме чесъна и лука. Те съдържат сулфиди, които спират виреенето на микробите, а сега все още ги има в пряснозелен вид.
Лекарят съветва
Поддържайте имунната система с кисело мляко, лук и чесън
Рибата, месото и яйцата съдържат най-много белтъци
0 коментара
Все още няма коментари