Големите преработватели заливат пазара с фалшив мед, докато собствениците на кошери се опитват да опазят пчелите и препитанието си. „На опаковките пише "70% сироп, 30% пчелен мед", но това мед ли е? Ако в едно сирене сложат 90% растителна мазнина и 10% мляко на прах, това сирене ли е?“ - питат с основание пчеларите, които пряко сили се опитват да опазят кошерите и препитанието си.
Истината е, че никой не казва всъщност какви са вредите от употребата на фалшив мед. Според лекарите те не са никак малко и безобидни. Системната консумация на менте продукта може да доведе до понижена мозъчна активност и чувство на умора, повишен риск от диабет тип-2, хипертония и холестерол извън нормата, бъбречна недостатъчност и увреждане на черния дроб, кариеси, рак, деменция, сърдечна недостатъчност, отслабване на имунната система, чести промени в настроенията и психични заболявания, забавяне на метаболизма, токсично натравяне поради съдържанието на пестициди, фунгициди и други опасни съставки.
Въпреки тези рискове големите търговски вериги предпочитат да внасят китайски фалшификат или от съмнителни фирми, които предлагат мед на цена много под себестойността му. И клиентите се подвеждат, без да си дадат сметка, че за да се постигне този ефект на ниската стойност, пчелният мед се разрежда с царевичен сироп, оцветители, ароматизатори. Едва между 10 и 30% реално е истинският продукт, предупреждават от сдружението на българските пчелари. Истината, която се укрива от хората, е, че дори истинският пчелен мед, който много рядко може да се намери в магазините, е некачествен. Този мед е разтопяван поне 2 пъти, след което е филтриран. След това загряване и филтриране от пчелния мед остава само една чиста захар с аромат и цвят на пчелен продукт. Всички полезни микроорганизми умират, а прашец няма, защото минава през филтър.
15 начина да познаем истинския продукт
Фалшив мед често наричат този, който не е 100% чист мед. Специалистите предлагат няколко начина, по които може да познаем истинския мед. 1. Ако медът мирише на карамел, значи е загряван и е вреден за здравето. 2. Качественият мед има еднакъв цвят и няма бучки. 3. Евтиният мед има примеси и не е чист натурален продукт. 4. Истинският мед е с гъста консистенция за разлика от некачествения. 5. Когато бурканът с истински мед се обърне с капачката надолу, мехурчето трябва да се издигне бавно нагоре. Въздушното мехурче на фалшивия мед се издига за 1-2 секунди.
6. Ако разреденият мед с малко вода и няколко капки йод стане син, означава, че е смесен с нишесте. 7. Малко оцет може да разпени само фалшивия мед. 8. Прекалено сладкият мед е получен от пчели, хранени със захарен сироп. Този мед е много светъл и почти няма аромат и е на едри кристали. 9. Натуралният пчелен мед бързо се карамелизира и не се пени. 10. Ако поставеният в питието мед се разпени, значи е некачествен. Той започва да се разтваря веднага, а истинският мед остава на дъното. 11. Ако медът, разтрит между пръстите, лепне, означава, че има подсладител или захар. 12. Ако от лъжичка с мед в чаша с вода се отделят частици, значи медът не е чист. 13. Ако се смеси мед и пресен жълтък и той изглежда като сварен, медът е истински. 14. Истинският мед ще втвърди намазаната филийка хляб, а некачественият ще я омекоти. 15. Ако главичката на кибритена клечка се потопи в мед, драсне се на драскалото на кибрита и тя изгори, медът е истински.
Фалшивият мед пръска сърцето
Консумацията на ментета причинява бъбречни и психични болести
1 коментара