Проф. Христо Мермерски е енциклопедия за народни рецепти. Благодарение на тях на 87-годишна възраст той още е активен и не страда от хронични заболявания като диабет и високо кръвно налягане. Мермерски разкрива своите лекове, които са евтини, достъпни и ефикасни.
За да се предпазим от коварния диабет, той препоръчва: „Всеки Божи ден да пасирате един голям лимон и да го разбърквате с едно пакетче канела от 10 грама. От тази смес да си хапвате сутрин, обед и вечер“. Ако вдигате високо кръвно, професорът съветва да се ограничи приемът на солени и мазни храни. „Необходимо е да пиете поне по два литра вода всеки ден. В пахарка се забъркват един суров белтък, едно пакетче 10 г канела, 1 супена лъжица кафява захар и настържете 100 г целина. Това се консумира сутрин и вечер, всеки ден, до нормализиране на артериалното кръвно налягане“, споделя рецептата си лекарят.
Мермерски е категоричен, че много болести са причинени от лошото качество на храната, която консумираме. „На първо време хората да не мажат филии с маргарин, защото това са трансмазнини, които се отлагат по кръвоносните съдове. Да не пържат храната – ако нещо не се яде сурово, то се пече или се вари, ама не се пържи във фритюрника! Ограничете тестените и сладкарските изделия. Трябва да внимавате с белите рафинирани храни – бяло брашно, бяла сол и бяла захар. Вместо тях вземайте пълнозърнести храни, хималайска сол, кафява захар или по-добре захаросан пчелен мед“, препоръчва професорът и обяснява, че лошото хранене срива имунитета, давайки рецептата си как да го повишим.
„Всяка сутрин пийте топла вода, в която сте разтворили две супени лъжици домашен ябълков оцет и една супена лъжица натурален пчелен мед. Хората, които не могат да се снабдят с качествен домашен ябълков оцет, могат да си купят лимони. В чаша топла вода изцеждате сока на два лимона, добавяте лъжица натурален пчелен мед и пиете този еликсир на гладно. Ако сте много зле, може да направите следното: Във водна чаша от 300 мл наливате 200 мл хладка вода, слагате една неизкамарена супена лъжица сода бикарбонат, след което бавно и внимателно лека-полека наливате изстискания сок от един голям лимон.
Добавянето на лимона трябва да става бавно, защото той реагира със хлебната сода – получава се реакция, при която се образува натриев цитрат, вода и въглероден двуокис. Този газ по естествен механизъм газира питието и го прави изключително приятно и полезно за пиене. Обаче в никои случаи не изливайте изведнъж лимоновия сок в чашата със сода бикарбонат, тъй като с въглеродния двуокис и пяната, която излиза, половината от лечебното средство може да стане зиян и да изтече в мивката. След това си направете буркан с натурален пчелен мед, в който добавяте сурови орехи, настърган джинджифил и чесън. От този буркан всеки Божи ден трябва да гребвате по една супена лъжица“, категоричен е Мермерски.
Все още няма коментари