Обичаите, ритуалите, обредите и религиозните празници от зората на цивилизацията са духовната сплав на всяка общност. В основата им е народният светоглед и още от най-древни времена те играят важна роля в живота на хората. С тяхна помощ народът ни е оцелял през вековете и е съхранил своето самосъзнание.
За всички, които искат да открият красотата на традиционните народни вярвания, обичаи и практики представяме най-новата книга с логото на издателство „Милениум“ – „Български църковен и етнокалендар“. Изданието е най-добрият и най-подробният сборник, съдържащ в синтезиран вид цялото богатство на календарно-празничната обредност. Можете да го закупите само за 8,99 лв. от вестникарските павилиони в столицата от днес, а от утре и в цялата страна.
Книгата представя всеки празник и свързаните с него обичаи, ритуали и вярвания. В това подробно справочно издание ще научите кога се честват църковните празници и имените дни по месеци според църковния календар. Ще видите и кои са свързаните с тях обичаи, подредени ден по ден. Приложени са и рецепти за приготвяне на основни празнични ястия за тези, които искат да спазят традицията.
Днес динамичните промени и цялостната тенденция към глобализация все повече отнемат на човека възможността да се самоидентифицира чрез миналото си, да спазва обичаите на своя народ и да се уповава на традициите. Затова „Български църковен и етнокалендар“ е универсална и безценна книга, която трябва да присъства във всеки дом.
Представяме ви традиционно ястие за наближаващия празник на св. вмч. Анастасий на 25 октомври, избрано от книгата „Български църковен и етнокалендар”.
Обезкостен джолан на фурна
800 г джолан - парчета
500 г гъби
2-3 моркова
4-5 скилидки чесън
3-4 глави лук
плик за печене
Джоланът се нарязва на парчета по около 50 г и се овкусява с 1 с.л. сол. Гъбите се почистват и нарязват на филийки, чесънът - по на две, а лукът - много на едро - на 6-8 парчета. Всичко се разбърква добре, слага се в плика за печене и сетне в подходяща тавичка. Пече се на 160 градуса не по-малко от 3 часа. Пресипва се от плика в тавичката и се дозапича за коричка.
Безценно четиво за всеки дом! Всички ритуали, обреди и празници побрани в уникален „Български църковен и етнокалендар”
0 коментара
Все още няма коментари