Фалшив оцет залива магазините в сезона, когато се приготвя зимнината, пише Блиц. Течността представлява синтетична оцетна киселина под код за хранителна добавка Е260, а не натурален ферментирал винен продукт.Синтетичната киселина се прави от петролни източници или от карбониране на метанол чрез химична реакция и дестилация на дървесина и трябва да се продава не като оцет, а като т.нар. кисел продукт.
Въпросната киселина е опасна за здравето и в повечето случаи е причината домашните консерви да се развалят. Нещо повече - оцетната киселина Е260 е токсична при високи концентрации и може да доведе до силни изгаряния на лигавицата.
Според закона оцет може да се произвежда единствено по натурален път от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход.
Производителите смесват истински оцет и оцетна киселина 1:1. Това си е чиста проба измама на потребителя, ако не е указано ясно на етикета на продукта.
На пазара има и фалшива румънска захар, която също скапва бурканите. Тя била пълна с изкуствени подобрители, за да се докара сладост съобразно стандарта
Все още няма коментари