Хората, които обичат патладжани, дори не подозират колко е полезен този зеленчук. Той помага на организма да изхвърля вредния холестерол, разтваряйки безжалостно смъртоносните холестеролови плаки върху стените на кръвоносните съдове. Калият в патладжаните пък е полезен за сърцето. И най-важното: патладжаните гонят камъните в бъбреците и помагат на върлите пушачи да откажат цигарите. Защото самите те съдържат никотинова киселина. И пушачите, които искат да откажат тютюна, трябва да ядат повече патладжани. Последните заместват напълно никотиновата лепенка, която има за цел да намали дискомфорта при отказа от пушене. Ето някои рецепти с вкусен патладжан.
Италианска запеканка
Продукти: 1 кг патладжани,4 червени чушки, 4 домата, 3 скилидки чесън, 2 стръка босилек, 1 ч. л. риган, 1/4 връзка магданоз, 4 с. л. олио, 1 ч. л. черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват, нарязват се на филийки по дължина, посоляват се и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и подсушават. Печените белени червени чушки се нарязват на дребни кубчета и се смесват с настърганите домати, ситно нарязаните босилек и магданоз. Добавят се счуканият чесън, сушеният риган , черният пипер, солта и олиото. Всичко се разбърква добре и в тази марината се поставят патладжаните за 2 часа. След това се подреждат в намаслена тавичка и се заливат с доматената смес. Пекат се в силно загрята фурна до пълна готовност (200 градуса, около 40 минути).
Имамбаялдъ
Продукти: 1/2 кг патладжани, 1/2 кг зелени чушки, 1/2 кг домати, 4 глави лук, 1 глава чесън, 1 к. ч. зехтин, сол, черен пипер, магданоз, копър, 1/2 ч. ч. вода
Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват на колелца. Патладжаните се осоляват и престояват, за да пуснат горчивия си сок. След това се измиват, подсушават и изпържват в сгорещения зехтин. Изваждат се с решетъчна лъжица. След тях се изпържват чушките и също се изваждат от мазнината. Лукът, нарязан на колелца, също се изпържва и изважда. И доматите - също. В тава се редят на пластове патладжани, чушки, лук и домати, като между пластовете се поръсва със сол, счукан чесън и нарязани на ситно копър и магданоз. Налива се топла вода и ястието се пече на фурна, докато течността се изпари.
Сладки хапки с карамел
Продукти: 1 патладжан, 1 с. л. захар, сол, 2 с. л. галета, 4 с. л. брашно, 3/4 к. ч. олио, 1 ч. ч. вода, 3 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Патладжанът се нарязва на малки парчета, посолява се и се оставя да си пусне сока. След това се измива и отцежда. Парчетата се панират в брашно и галета и се пържат за малко в горещото олио. В отделен съд се карамелизира захарта. Щом добие бежов цвят, се залива с вода и след като поври малко, се прибавят патладжаните. Огънят се намалява, а тенджерата се захлупва. Варят се 3-4 минути. Чесънът се нарязва на ситно, счуква се със сол и се прибавя към ястието и се разбърква. Поднася се както топло, така и студено.
Тирамису
Продукти: 1 кг патладжани, нарязани по дължина, едра сол - 1 с. л., зехтин - 2 ч. ч. (500 мл) за пържене, прясно мляко - 3 ч. ч. (750 мл), жълтъци - 2 бр., захар - 3/4 ч. ч. (150 г), брашно - 1/2 ч. ч. (75 г), ванилия - 1 ч. л., захаросани портокали - 1/2 ч. ч. (100 г), какао на прах - 1/2 ч. ч. (75 г).
Начин на приготвяне: След като се оставят патладжаните в гевгир да се отцедят за час, се пържат. Квадратна форма за печене (20 см) се маже с масло. Жълтъците се разбиват със захарта, смесват се с брашното. Бърка се добре. Добавят се прясното мляко и ваниловият екстракт. Слагат се на тих огън и се бърка непрекъснато около 15 мин. След като се отстрани от огъня, се добавят захаросаните портокалови кори. Какаото, брашното и захарта се смесват, постепенно се добавя млякото на тих огън и се разбърква непрекъснато. Държи се на огъня около 10 мин. В чиния за сервиране се постила пласт от яйчения крем, покрива се с пласт от патладжани и пласт от шоколадов крем. В същата последователност се редуват до изчерпване на количеството. Най-отгоре се завършва с покривен пласт от шоколадов крем. Преди поднасяне се изстудява 2 часа в хладилника.
Все още няма коментари