Актрисата Жоржета Чакърова: Слязох от сцената с достойнство  

След Десети не получих нито една роля

Фото 9 окт. 2016, 14:30
3 коментари
2040 прочитания
"25 г. не получих нито една роля. А други мои пенсионирани колежки ги канят", споделя с огорчение днес актрисата Жоржета Чакърова, която тази година отбеляза 75-и юбилей.
Тя няма обяснение защо от 1989 г. никой режисьор не й е предлагал ангажимент. "Не е защото съм била член на БКП. Моите колежки също членуваха в партията, обаче играят", каза с болка актрисата.
По времето на соца Чакърова бе една от примадоните в Народния театър, където игра 32 години. Тя е най-младата актриса, получила Димитровска награда – едва на 30, а „Народна артистка” става, когато е на 44 г. Публиката я помни и от тв мюзикъла „Човекът от Ла Манча” и филмите „Гибелта на Александър Велики” и „Мъже в командировка”.

Чакърова слиза от сцената на 61, огорчена от статия в пресата, в която се твърди, че не е добре със слуха и не чува суфльора. Пенсията й е 140 лв. „Сега дори съм горда, че се оттеглих от театъра навреме и с достойнство”, казва Жоржета. Тя е майка на тв водещата Александра Гюзелева-Шани и обожава внучката си Алиса. Не се чувства оскърбена от сегашната тишина около нея. „Аз съм сита на слава, на известност, на любов на публиката”, добавя актрисата.
 

 
ДУЛСИНЕЯ
Жоржета Чакърова боядисва естествено русата си коса в черно за ролята на Дулсинея в „Човекът от Ла Манча” с Коста Цонев и Никола Анастасов.

 
 
ДИМИТРОВСКА НАГРАДА
С Коста Карагеоргиев в спектакъла на Сатиричния театър „Ромео, Жулиета и петрол“ на Иван Радоев, 1968 г.
 
 

БРЮНЕТКА
С Любомир Киселички в спектакъла "Всичко в градината".
 


ШЕКСПИР 
Като Корделия в „Крал Лир”

 
 
С ЛЕОН ДАНИЕЛ
Кирил Дончев, Жоржета Чакърова, Леон Даниел, Меглена Караламбова и Ицко Финци след спектакъла "На приказки с Карел Чапек" в Софийския университет, 1972 г.
 
 
  
ПО ЛОРКА 
Чакърова е Мартирия в „Домът на Бернарда Алба” с Ванча Дойчева.

 
 
ШАНИ 
С дъщеря си – тв водещата Александра Гюзелева-Шани.


 
3 коментари
NICK MARINOV 2016-10-29 17:29:55
МНОГО ГРОЗНА СТАРА КОМУНИСТКА!!!
ГРАЖДАНИН 2017-03-13 13:48:16
ДО: NICK MARINOV ДА ТИ ГО НАБУТАМ В УСТАТА КИРЛИВА И МИРИЗЛИВА...
Да 2019-11-11 22:29:31
Старостта е грозна, но тя беше една от красивите и талантливи актриси.
avatar