Тараторът е на 4-то място сред 17 избрани студени супи в световна класация на кулинарния пътеводител „Тейст Атлас“ (Taste Atlas). В описанието е посочено, че тараторът е българска студена супа, направена с кисело мляко, краставици, чесън, нарязан копър, слънчогледово олио, орехи и малко вода или лед. Тъй като подобно предястие се сервира и в Северна Македония, има различни вариации, при които има добавени съставки, а при други са махнати някои от продуктите. Например има места, където се прави от моркови или листа от маруля.
В някои региони пък познават таратора, направен с оцет и вода вместо с кисело мляко. На първа позиция е класирана студена супа от цвекло, която е част от традиционната литовска кухня. След нея се нарежда доматена супа от Испания, която се прави със стар хляб, парчета шунка и варени яйца. А на трета позиция е Salmorejo, която произхожда от Андалусия, Южна Испания, приготвена от домати, хляб, необработен зехтин и чесън. Другата популярна испанска супа гаспачо пък е класирана чак на 10-а позиция. В нея се влагат хляб, домати, краставици, лук, чесън, чушки, сол и зехтин. С най-висок рейтинг сред българските ястия са още баницата, киселото мляко, шопската салата, суджукът, лютеницата, шарената сол, а сред десертите торта „Гараш“, която е произведена в Русе. Закуската, която е най-популярна и с най-висок рейтинг за българско ястие, са мекиците. А напитките са ракия и мавруд.
Все още няма коментари