По данни на ново изследване средният показател на индекса на телесната маса (ИТМ) на тези, които употребяват повече лешници, е 27, а на тези, които употребяват по-малко от 5 грама дневно, този показател е 29-30. Както се оказало, 1/3 от участниците в изследването са имали метаболитен синдром, увеличаващ риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и захарен диабет.
Според изследването на учените лешниците могат да имат устойчива обратна връзка със затлъстяването и с метаболитния синдром, която не зависи от демографския фактор, а също така от начина на живот и хранене.
Независимо от битуващото мнение, че ядките са висококалоричен продукт, резултатите от изследването демонстрират, че хората, които ги употребяват, страдат по-малко от затлъстяване и рискът за развитието на сърдечносъдови болести и захарен диабет при тях е по-малък.
Въз основа на това учените са изчислили, че всяка порция от 32 г ядки седмично снижава този риск със 7%.
Трябва да се знае още, че ядките (фъстъци, кашу, бадеми, орехи) са източник на наситени („добри”) мазнини с високо съдържание на белтъчини.
Ето защо ядките понижават риска от развитието на сърдечносъдови заболявания и захарен диабет. До този извод са стигнали специалистите от университета „Лом Линд” в Калифорния. Те са анализирали хранителните навици на 803 възрастни, които ежедневно употребявали по 16 г ядки. Всички те имали незначителен ИТМ, в сравнение с тези, които не консумирали ядки и имали затлъстяване.
Все още няма коментари