Всекидневната употреба на шоколад намалява вероятността от сърдечен пристъп, при това ефектът е почти същият като от прием на ацетилсалицилова киселина, твърдят американски учени от университета “Джон Хопкинс” в САЩ.
Те са изследвали повече от 1200 души с наследствени заболявания на сърцето с цел да установят точното въздействие на аспирина върху тромбоцитите.
Преди началото на изследването участниците са спазвали определени правила: спортни занимания, отказ от тютюнопушене, въздържание от напитки, съдържащи кофеин, от грейпфурт и шоколад.
Резултатите от кръвните анализи показват, че шоколадът, също както и аспиринът въздействат в еднаква степен на тромбоцитите, които предизвикват съсирването на кръвта, съобщава Ройтерс.
“Благодарение на тези, които не са въздържаха от шоколада, ние разбрахме, че химичното вещество, съдържащо се в какаото, действа подобно на аспирина на биохимично ниво – т.е. намалява натрупването на тромбоцити, образуващи тромби, които могат да доведат до фатален край поради настъпването на сърдечен пристъп”, коментира новото откритие Дайана Бекер, сътрудник от университета.
Все още няма коментари