Всекидневната употреба на шоколад намалява вероятността от сърдечен пристъп, при това ефектът е почти същият като от прием на ацетилсалицилова киселина, твърдят учени от университета “Джон Хопкинс” в САЩ.
Те са изследвали повече от 1200 души (които са били с наследствени заболявания на сърцето) с цел да установят точното въздействие на аспирина върху тромбоцитите.
Преди началото на изследването участниците са спазвали определени правила: спортни занимания, отказ от тютюнопушенето, въздържание от напитки, съдържащи кофеин, от вино, сок от грейпфрут и шоколад. Резултатите от кръвните анализи показват, че шоколадът, също както и аспиринът въздействат в еднаква степен на тромбоцитите, които предизвикват съсирването на кръвта, съобщава Ройтерс.
Благодарение на тези, които не се въздържаха от шоколада, ние разбрахме, че химичното вещество, съдържащо се в какаото, действа подобно на аспирина на биохимично ниво - т.е. намалява натрупването на тромбоцити, образуващи тромби, които могат да доведат до фатален край поради настъпването на сърдечен пристъп, коментират учените новото откритие.
Все още няма коментари