Изследователи откриха кой витамин пази от смърт човека
Проучване на университета в Сан Диего е установило, че става дума за връзка между дефицита на витамин D и преждевременната смърт. Ново изследване свързва намаленото количество на витамин D в човешкия организъм с повишен риск от смърт по различни причини – включително сърдечно-съдови заболявания и рак.
Витамин D е от съществено значение за нашите тела. Той помага за регулиране на абсорбцията на калций и фосфор в костите, укрепва имунната система и помага в регенерацията на клетките.
Основният източник на витамин D е свързан със слънцето и го има в някои храни – например – мазна риба (риба тон, скумрия), сирене и зърнени каши. Витамин D в хранителни добавки също помага при дефицит в тялото ни.
Витаминен D дефицит може да бъде причинен от малкото излагане на слънчева светлина, ниската консумация на храни с витамин D в продължителен период от време, проблеми с бъбреците или проблемна функция на храносмилателния тракт и затлъстяване.
Ниските нива на витамина водят до множество здравословни проблеми, като например повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), по-висок риск от когнитивно увреждане в по-късен етап от живота, повишен риск от астма сред децата и появата на рак
.
Екипът е открил връзка между участниците с най-ниски нива на витамин D и смърт от ССЗ. Учените също така намират връзка между ниските нива на витамин D и смърт от рак сред участниците.
Изводът е един – време е за плаж, море, риба и разбира се, истинска жива бира.
Все още няма коментари