Алуминиевото фолио, което помага на храната да се опече по-бързо и да бъде по-сочна, е опасно за човека, признават експерти. Както е видно и от името му, то е направено от алуминий. При допир с продуктите, металът се отделя в храната и по-късно влиза в организма ни. Веществото е токсично най-вече за нервната система. При децата това води до хиперактивност, но при възрастните може да увеличи риска от появата и развитието на болестта на Алцхаймер. Затова, когато се готви някаква храна, фолиото не бива да я докосва, казват специалистите. Само тогава то е безопасно за здравето ни. За съжаление, това се отнася и за рибата и някои меса, които често се приготвят увити в индустриалния продукт.
Проблемът с найлоновото фолио обаче не е по-различен. Когато опаковаме в него мариновано месо или салата, можем да бъдем спокойни само, ако то не докодсва храната ни. Експертите са категорични, че когато увием във фолио мазен сандвич, в закуската се отделят вещества, които имитират действието на човешките хормони. А това може да доведе до репродуктивни проблеми.
Но все пак фолиото е нужен продукт в кухнята. Можете да го използвате спокойно, стига то да не докосва както пресните продукти, така и готовите ястия. Маринованото месо или салатата в дълбока купа са напълно защитени от въздействието на найлона.
Все още няма коментари