Тази храна непрекъснато се препоръчва, особено заради съдържанието на калций и витамин Д, които са необходими. Те са важни за децата и в превенцията срещу остеопороза.
Проблемът е, че прясното мляко съдържа и опасни вещества, като синтетични хормони, с които се отглеждат животните. Според Рик Норт, директор на Кампания за безвредна храна към Сдружението на лекарите в Орегон за социална отговорност, САЩ, и изпълнителен директор на местния клон на Американското раково дружество в Орегон, въпреки че няма окончателни доказателства растежните хормони при кравите rBGH и rBST причиняват рак, тъй като водят до повишаване на инсулиноподобния растежен фактор, който пък е известно, че залага развитието на рак на простатната жлеза, дебелото черво и на млечната жлеза.
Лошото е, че освен това кравите, които са третирани с тези хормони, са податливи на инфекции. За да са здрави и млякото им не съдържа причинителите, фермерите се принуждават да им дават повече антибиотици, което пък води до антибиотична резистентност и все по-дълбоко затъване в тази порочна спирала.
Експертът препоръчва консумация само на биомляко от ферми, които спазват стандартите за органично стопанство и отглеждат животните си без антибиотици и синтетични хормони. Същият съвет важи и за всички млечни произведения.