Кариесът възниква поради различни причини, но колкото повече сладки неща ядем, толкова по-голям е рискът от появата на проблеми със зъбите. Излишъкът на киселини в различните продукти също оказва отрицателно влияние на състоянието на зъбите. Схемата е проста: под въздействието на киселините се разрушава емайлът, а след това микроорганизмите проникват в по-дълбоките тъкани на зъба.
Плодовете и зеленчуците съдържат достатъчно вредни за зъбите въглехидрати и особено органични киселини (в различно съотношение и количество).
Затова растителната храна може да се раздели на две групи. В първата влизат плодовете и зеленчуците, които способстват за развитието на кариеса, а във втората – тези, които не защитават зъбите, но нанасят по-малка вреда.
Към първата група се отнасят бананите, фурмите, ананасът, гроздето, картофът, зеленият грах, смокините, сладките сортове ябълки. Те съдържат голямо количество въглехидрати. В южните плодове тяхното количество е значително по-голямо, отколкото в тези, които се отглеждат в средните географски ширини.
Нарът, цитрусовите плодове, касисът и боровинките съдържат и голямо количество органични киселини и затова те са включени към рисковата първа група. Към нея могат да се причислят марулите, магданозът, целината, спанакът.
Към продуктите, които не са вредни за зъбния емайл се отнасят следните зеленчуци: краставици, зеле, тиквички, тиква, патладжан, репички, моркови.
Плодовете и зеленчуците трябва да се употребяват правилно, като се спазват елементарните правила за безопасност:
• Всичко трябва да има мярка. Дори продължителната употреба на цвекло може да предизвика кариес.
• Зъбите трябва да бъдат предпазени от наднормено количество киселини. Затова разреждайте плодовите сокове с вода и по-добре ги пийте със сламка.
• Стремете се да приемате “кариесни” плодове и зеленчуци по време на основното хранене, а не след ядене или между храненията.
• Не си мийте зъбите веднага след употребата на сок, плодове или зеленчуци. Горният слой на емайла леко омеква поради съдържащите се в растителната храна органични киселини и абразивните съставки на пастата за зъби може да навредят.
Все още няма коментари