Около 20% от хората по света са пристрастени към различни видове хранителни продукти или ястия. Хранителната зависимост е пристрастяване към храната, подобно на това към наркотици, алкохол или т.н.
Хората, които страдат от хранително пристрастяване, не са в състояние да контролират консумацията на определени храни. Не е изненадващо, че повечето от храните, оценени като пристрастяващи, са преработени храни. Те обикновено са с високо съдържание на захар, мазнини, или и двете.
Хранителната зависимост и пристрастяване могат да доведат до сериозни проблеми, сред които дисбаланс на кръвната захар и непреодолимо чувство на глад.
Ето и една класификация на храните, които водят до зависимост:
Първа група - Най-лесно пристрастяващи храни
Тук попадат пържени картофи, чийзбургери, торти, някои видове сирена.
Втора група - Средно пристрастяващи храни
В тази група присъстват пицата, шоколадът, чипсовете, различни видове бисквитки и сладолед.
Трета група - По-малко пристрастяващи храни
Към тези храни спадат бекон, пържено пиле, пуканки, зърнени закуски, пържоли, тестени изделия.
Кои са храните, които не попадат в нито една от изброените групи, които не предизвикват пристрастяване или то е минимално? Това са предимно пълнозърнести и непреработени продукти.
Все още няма коментари