В ранните часове нивата на кортизол са най-високи в човешкия организъм. А когато човек консумирам допълнително кофеин при подобни високи нива, възникват два съществени проблема, за разочарование на любителите на кофеиновата напитка.
Първият проблем е, че кофеинът от кафето си взаимодейства с естественото производство на кортизол. Този хормон е отговорен за стреса и за ниската кръвна захар. По този начин човешкият организъм свиква да произвежда по-малко кортизол и да разчита на кофеина като негов заместител.
Другият ефект от ранното пиене на кафе е познат на мнозина кафеджии. То повишава толерантния праг към кофеина, защото замества естественото пробуждане с кортизола. По този начин на много хора кафето спира да им действа и те се чувстват уморени сутрин.
Кортизоловите пикове се наблюдават три пъти дневно и освен в ранното утро, се появяват в средата на деня и вечерта. Те са най-изразени между 6 и 10 часа.
Поради тази причина най-добре е да се консумира кафето когато стойностите на кортизола са най-ниски. Това значи, че идеалното време за пиене на ободряващата напитка е между 10 и 12 часа сутринта и 14-17 часа след обед.
Хората, които обичат кафето, трябва да настроят приема му в най-подходящото време, за да бъде най-ефективно въздействието му.
Все още няма коментари