Редовното пиене на кафе намалява риска от рак на дебелото черво с до 50%, показва ново изследване, цитирано от списание Health.
Колкото повече пиете кафе, толкова повече пада и рискът. Според учените дори няма значение дали кафето е със или без кофеин.
“Защитният ефект идва не от кофеина, а от антиоксидантните съставки на кафето, които се отделят в процеса на печене”, коментира д-р Гад Ренърд. Той е директор на център по изследване на онкологичните заболявания в Хайфа, Израел.
“В продължение на години не бяхме сигурни дали кафето е опасно за нас. Днес имаме доказателства за противното”, допълва той.
В изследването на Ренърд са участвали 5100 мъже и жени, диагностицирани с рак на дебелото черво. Техните навици били сравнени с над 4000 мъже и жени, които не страдат от това заболяване.
Изследователите открили, че приемът на до 2 чаши кафе на ден намалява риска от рак на дебелото черво с 26%.
Все още няма коментари