Готвачи със звезди „Мишлен” се борят кой ще създаде коледните изкушения за астронавтите на Международната космическа станция, които ще прекарат празничния сезон на 400 километра от Земята и техните семейства, предаде БГНЕС. Лондонският готвач на знаменитости Хестън Блументал е приготвил деликатесите за борда. Те включват коледен пудинг, тайландско пиле с къри и сьомга от Аляска.Блументал, който е известен с това, че използва науката в готвенето си, сподели, че предизвикателството е било да създаде вкусна храна за условията там – астронавтите обикновено се хранят със сухи замразени храни, дехидратирани и термообработени.
"Почувствах прилив на гордост да участвам в такъв исторически момент за астрономията и гастрономията. Представете си да кажете на едно малко момче, че когато порасне, ще готви за космонавтите. Това е една сбъдната мечта, която дори не си представях, че ще ми се случи”, заяви Блументал, цитиран от „Гардиън”.
За новогодишната нощ командирът Скот Кели е изготвил менюто след консултации с членовете на екипажа. Алкохол на масата на МКС няма да има по очевидни причини. За десерт ще има и шоколадова торта, чийзкейк, ябълки на пара и крем от зелени лимони.
Заради безтегловните условията, в които живеят, астронавтите трябва да ядат повечето от техните ястия от консерва или алуминиев плик с вилица или лъжица или да рискуват да гонят обяда си във въздуха.
Най-голямото предизвикателство е да се гарантира безопасността на екипажа. Хранително отравяне на борда може да доведе до сериозни щети. Храната не може да бъде прекалено суха, за да не става на трохи или прекалено сочна или течна
Какво ще хапнат и пийнат на Бъдни вечер космонавтите на МКС
Готвачи със световна слава подреждат вкусотии на трапезата им
0 коментара
Все още няма коментари