Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е създала. Лекарите я определят като суперхрана, а кулинарите я смятат за най-апетитното изкушение на пролетната трапеза. Макар на много домакини да им се струва скучна, копривата може да бъде приготвяна по всякакви начини и си подхожда еднакво добре както с постни продукти, така и с всички видове меса.
Чорба с орехи
ПРОДУКТИ: 800 г коприва, 3 с. л. олио, 2 връзки пресен лук, 200 г орехи, 1 ч. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус. За гарниране: 2 стръка пресен чесън, 50 мл червен винен оцет, 1/2 ч. л. лют червен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Копривата се почиства, измива се, попарва се в подсолена вода, охлажда се и след това се накълцва на ситно, а водата се запазва. Лукът се наситнява и се запържва в сгорещеното олио. Прибавя се копривата, запържва се за кратко, сипва се червеният пипер и се налива около литър и половина от водата от копривата. Готви се 4–5 минути и се добавят счуканите орехи. Кипва се, дърпа се от котлона и се овкусява със сол и черен пипер. Пресният чесън се смила в чопър с лютия пипер и оцета. Супата се поднася с чесновата смес.
Свежо ризото
ПРОДУКТИ: 300 г ориз, 1 глава лук (малка), 1–2 скилидки чесън, 100 мл бяло вино (шардоне), 600 мл зеленчуков бульон, 1/2 стрък селари, 50 г сушени домати, 1 връзка коприва, 1/2 връзка лапад, 7–8 листа спанак, 80 мл соева сметана, 20 мл зехтин, сол и пипер меланж на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зехтинът се сгорещява и в него се запържват наситнените лук и чесън. Прибавя се оризът и също леко се запържва. Добавя се виното, разбърква се и след като се изпари, на части се налива бульонът (водата). Отново се разбърква и се изчаква да поеме. Прибавят се селаритe и доматите, нарязани на ситно. През това време се кипва вода, посолява се и в нея за 30 секунди се бланшира копривата. Лападът и спанакът се накъсват на едро и заедно с отцедената коприва се прибавят към ризотото. Налива се соевата сметана, посолява се, овкусява се с пипер меланж и е готово за сервиране.
Агнешко под капак
ПРОДУКТИ: 1 кг агнешко месо с кости, 1 ч. л. червен пипер, 2 ч. л. сушен джоджен (10-12 стръка пресен), 1 моркоl, 1 глава резене, 1-2 зелени чушки, 4 стръка лук, 50 г масло, 200 г коприва, 1 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се почиства от лойта и се нарязва на порционни парчета. Маслото се загрява в тенджера, слага се нарязаното агнешко и се запържва 3-4 минути (не се разбърква, за да се запечата). Лукът и морковът се почистват и се нарязват на колелца. Зеленчуците се сипват при месото. Разбърква се, посолява се и се задушава под капак 30 минути. След това по-големите кокали се отстраняват и месото се поръсва с червен пипер. Сипват се нарязаните зелени чушки и резене, налива се 1 ч. ч. топла вода и ястието къкри още 10-15 минути. Накрая се добавя наситнената коприва и се подправя с джоджен. Налива се 1 к. ч. топла вода и къкри под капак още 5-8 минути.
Копривен пай
ПРОДУКТИ: За тестото: 500 г брашно, 1 яйце, 1 ч. л. сол, зехтин за намазване. За плънката: 1 връзка пресен лук, 400 г коприва, 200 г извара, 200 г сирене, 4 яйца, 1 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се смесва с яйцето, солта и около 220 мл топла вода. Замесва се гладко тесто, което се оставя да почине 30 минути. Копривата се почиства, попарва се с вряла вода, шокира се с леденостудена, отцежда се и се накълцва. Пресният лук се наситнява и се запържва в зехтина, докато омекне. Прибавя се копривата, след минута-две се сипват изварата и натрошеното сирене, хубаво се разбърква и сместа се дърпа от огъня. Когато леко се охлади, към нея се добавят яйцата, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква. Тестото се разделя на две части, като едната трябва да е по-голяма. Разточва се на тънки кори. По-голямата кора се поставя в намазана със зехтин кръгла тава с диаметър 28 см, като краищата й трябва да стърчат извън тавата. Върху нея се разпределя плънката. Поставя се другата кора и краищата на долната кора се прихлупват навътре. Отгоре са маже със зехтин. Паят се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 50 минути. Охлажда се леко, нарязва се и по желание се сервира с айрян.
Все още няма коментари