В кулинарно отношение пролетните месеци се определят като сезона на агнешкото. Въпреки че все още сме в разгара на Великденския пост, съвсем скоро ще трябва да помислим за менюто на празничната трапеза. Агнешкото е най-специфичното от широко разпространените меса и се иска истински майсторлък, за да остане сочно и крехко след термична обработка. Макар да е прието, че то се готви бавно, за по-припрените кулинари сме подбрали някои лесни, но все толкова вкусни рецепти.
По гергьовски
ПРОДУКТИ: 1/4 агне, 1 бр. агнешки комплект, 150 г дългозърнест ориз, 130 г краве масло, 100 г спанак (почистен), 80 г сушени сливи (без костилки), 1 връзка пресен чесън, 1 връзка пресен лук, 1 връзка джоджен, 1 с. л. пушен червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Всички агнешки дреболии, без черния дроб, се сваряват и се нарязват на ситно. Черният дроб също се нарязва. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 50 г масло. Сипва се оризът, поръсва се с червения пипер, наливат се 400 мл вода и се готви, докато оризът набъбне. Добавят се наситнените листа спанак, дреболиите, нарязаните сини сливи, накълцаният джоджен, сол и черен пипер. Разбърква се и след няколко минути се дърпа от огъня. С помощта на нож се оформя джоб, който се пълни със сместа и се зашива с конец. Агнешкото се маже с останалото масло и се овкусява със сол и черен пипер. Поставя се в тава върху решетка, като се налива и около 1 л вода. Покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 3 часа и половина. След това температурата се увеличава на 220 градуса, фолиото се отстранява и месото се запича, докато се зачерви.
Ароматни котлети
ПРОДУКТИ: 4 агнешки котлета, 2 големи глава кромид лук
1 ч. ч. червено вино, олио, соев сос, червен пипер, черен пипер, розмарин, сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Овкусете агнешките котлети със сол, черен и червен пипер. Подредете ги в малка тавичка и ги поръсете с розмарин. Покрийте ги с лука, нарязан на филийки, и ги залейте със соев сос на око и малко олио. Притиснете леко с пръсти. Покрийте тавата и оставете котлетите да се овкусят за 3-4 часа. Преди да сложите котлетите във фурната, ги залейте с вино и покрийте тавата с алуминиево фолио. Печете 1 час в предварително загрята на 200 градуса фурна. След това махнете фолиото и запечете за около 10 минути.
Кюфтенца със сос
ПРОДУКТИ: 800 г агнешка кайма, 1/3 връзка пресен джоджен, 1 връзка магданоз, 1 глава червен лук, 1 скилидка чесън, 4 шушулки кардамон, 2 филии бял хляб, 1 яйце, кората от 1 лимон, 30 г орехи, 1 щипка канела, сол и черен пипер на вкус, олио за намазване. За соса: 4 с. л. сусамов тахан, 1 лимон, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Агнешката кайма се смесва с наситнените джоджен, магданоз, лук и чесън. Прибавят се счуканият кардамон, смленият хляб, яйцето, настърганата лимонова кора, накълцаните орехи, канелата, сол и черен пипер на вкус. Замесва се кайма и се оставя в хладилник за 1 час. От каймата се оформят малки кюфтета. Тава с дебело дъно се слага в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, за да се сгорещи. Изважда се, намазва се с олио и в нея се подреждат кюфтетата, поливат се с малко олио и се пекат 10 минути. Сосът се приготвя, като кората на лимона се настъргва, а плодът се изцежда. Лимоновият сок и настърганата лимонова кора се смесват с тахана и студена вода, така че да се получи гъст сос, който се овкусява със сол и черен пипер. Готовите кюфтета се поднасят със соса и по желание се поръсват с наситнен магданоз.
Яхния със спанак
ПРОДУКТИ: 1 агнешка плешка, 4 моркова, 2 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен джоджен, 1 връзка пресен чесън, 1 кг спанак, 2 с. л. червен пипер, 60 г краве масло, 2 с. л. олио, 1 с. л. царевично нишесте, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се обезкостява и се реже на кубчета. Морковите, лукът, джодженът, магданозът, чесънът и спанакът се наситняват. Месото се запържва в олиото и маслото и се изважда. В същия съд се запържват морковите и лукът. Добавят се червеният пипер, чесънът, джодженът и магданозът. Връща се месото, налива се вода да го покрие и се готви на тих огън под капак до готовност. Добавя се спанакът и се готви още 10–15 минути. Сипва се предварително разтвореното в малко студена вода нишесте и се овкусява със сол и черен пипер.
Все още няма коментари