Плодовете и зеленчуците са източници на витамини и микроелементи, които трябва да се консумират ежедневно. Но това, което купуваме в магазините и пазарите, може да съдържа химикали и пестициди. Градинарите пръскат растенията с тези средства, за да увеличат добива и да ги защитят от вредители. Напълно да се отървете от пестициди в зеленчуци и плодове е трудно, но е възможно да се намали значително тяхното съдържание! Най-голямо количество вредни вещества има на повърхността на зеленчуците и плодовете. Диетологът Гайл Алеман съветва, след като зеленчуците и плодовете са добре измити, да ги поставите за няколко минути в разтвор от ябълков оцет. За да направите това, смесете водата с ябълков оцет (10: 1). След това внимателно изтъркайте продукта и внимателно го измийте под течаща вода. Този метод не е подходящ за измиване на някои плодове, чиято кожа е много нежна. За тях можете да ползвате друг вариант – в голямо купа налейте вода, сложете 1 с. л. сода и 3 с. л. ябълков оцет. Оставете да престоят 15 минути, след което измийте внимателно.
Все още няма коментари