Ножът е незаменим помощник в кухнята. За да са остри приборите и дълго време да ви служат, трябва да знаете няколко хитринки.
Острият нож не е толкова опасен, колкото тъпият. Острият резец много точно върви по траекторията си. А тъпият нож може да отскочи. При този случай заплахата да се порежете нараства с пъти. Постоянно заточвайте ножовете, дори и тези, които се използват много рядко. Най-добре подхожда за заточване абразивният брус. Заточването става под ъгъл 12-15 градуса.
Различните ножове са за различни цели. Всяка домакиня трябва да разполага поне с 4 ножа: за месо, за зеленчуци и плодове, за хляб с релефно острие, универсален нож с острие, дълго до 12 см.
Съхранявайте ножовете поотделно. Не трябва да се съхраняват ножовете заедно с вилиците и лъжиците. Тогава те много бързо могат да се подтъпят или деформират.
Желателно е да измивате ножовете веднага след използването. Особено след рязане на цитрусови или домати - киселината, която се съдържа в тях, много бързо разваля повърхността на ножа. Най-добре се измиват под струя хладка вода. Използвайте мека гъбичка и миещ препарат.
Не забравяйте да го избършете, за да предпазите от корозия и да запазите острието в добро състояние.
Избирайте правилно дъската, на която ще режете. Най-добре е тя да е дървена, по изключение може и пластмасова. Стъклото и керамиката изтъпяват острието и го износват.
Все още няма коментари