Въпреки че има време до Великден – 5 май, пекарните вече започват да предлагат козунак, който е неделима част от празничната трапеза. Йорданка Димитрова предпочита да си замеси домашен, вместо да купи готов от магазина. Така е сигурна в качеството на продуктите, които слага в него. Замесването на традиционния сладкиш в домашни условия ѝ излиза около 20 лева. Много домакини обаче и тази година ще сложат на трапезата козунак, закупен от магазина, за да си спестят време.
„Има и такива, които спазват традицията, месят си, но повечето, особено младите хора, не обичат да се занимават с това и си купуват. Имат си предпочитания към дадена фирма и си поръчват предварително, за да им е сигурно“, обясни пред БНТ Николина Димитрова, собственик на магазин.
В пекарните в Благоевград козунакът ще поскъпне с близо 20%. Половин килограм ще се продава за 5 лева. Димитър Бакалов, който е дългогодишен хлебопроизводител, твърди, че увеличението се дължи на по-скъпите продукти, както и на повишените разходи за заплати и осигуровки.
„Всички колеги, които работят по стария начин – с топла мас, с яйца, с всичко, което трябва да се сложи вътре за хубавия козунак, не могат да държат тая цена толкова ниска, защото просто си трябват и работна ръка, и материали, и допълнително греене, допълнителни температури и т. н. Докато при изкуствените неща се слага малко топла вода, замесваш и готово“, каза Димитър Бакалов, хлебопроизводител.
А през последните години потребителите са все по-мнителни към продуктите, които купуват на българския пазар. „Има някои с набухватели, не са толкова вкусни и хубави. Търсим такива, които приличат на домашните“, казва клиентка.
Ако козунакът е с шоколад, стафиди и орехи, те веднага носят след себе си по-висока цена“, посочи Димитър Бакалов. В този вариант той ще струва с левче повече в сравнение с миналата година.
Все още няма коментари