Последни проучвания разбиха мита, че сланината е вредна. Една от любимите храни на българина не само че не повишава значително холестерола, но и съдържа редица важни витамини като А, В1, В2, В3, В6, В12, D, Е, както и минерали като калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, селен и др. Богата на минерала селен, консумацията на сланина всъщност води до укрепване на имунната система, поддържане на репродуктивните функции и спомагане доброто здраве на черния дроб.
Що се отнася до холестерола, сланината съдържа в себе си лецитин - фосфолипид, който в съчетание с мастноразтворимите A, D и C витамини, и полиненаситените мастни киселини намалява нивото на холестерола и води до извеждането му от вече образувалите се холестеринови плаки. Казано по друг начин, при дневна консумация на сланина – 30 г, нивото на холестерол се понижава. Сланината сама по себе си има и лековити свойства.
Можете да я използвате при разширени вени. Преди лягане за сън върху варикозните вени се поставят парчета несолена сланина. Прикрепват се с превръзка и се оставят за през нощта. Ефикасна е и при болки в ставите. В такъв случай преди лягане разтопете парче сланина. С него се натриват болните стави и се завиват с парче вълнен плат. Държи се цялата нощ. Процедурата се повтаря 7 денонощия.
Все още няма коментари