Месото от костенурка в някои страни се смята за свещен деликатес. Според поверие, ако уплашен човек пие кръв от костенурка и хапне от месото, страхът му минава. Ако дете заеква, му дават да пие бульон от черупчестото животно. Срещу безсъние също препоръчват ястия от месото на костенурките, които живеят 100 години. Ястия от костенурки се дават и на спортистите за подсилване на организма, тъй като месото е много богато на протеини. Невинаги може да намерите този деликатес в 5-звездните хотели и туристическите обекти. По-скоро това е лакомство, което напоследък се е превърнало в хит и на изисканата българска трапеза.
Супа „Изненада”
Необходми продукти: Месото от една костенурка, 1 морков, 1 с.л. картофено нишесте, бучка масло, щипка захар, лимон, сол.
Начин на приготвяне: Добре измитата с четка костенурка се вари във вода с щипка сол около 30 минути. После месото се изважда и се нарязва на малки парченца. Отделно се вари морковът със сол, захарта и маслото. Уврелият морковен бульон се съединява с месото на костенурката и прецедения бульон, в който тя е вряла. Получената супа се застройва с нишестето и се кипва с бъркане. Опитва се на сол. По желание се подправя с лимонов сок.
Ловджийска яхния
Необходми продукти: 700 г месо от костенурка, 1/4 ч.ч. бяло сухо вино, 1/2 глава кромид лук, 2 моркова, 1/8 ч.л. босилек, 2 стръка широкостеблена целина, 8 малки млади картофа, 2 с.л. олио, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Нарежете месото от костенурката на хапки или на малки парчета и ги запържете с дребно нарязания лук в олиото на бавен огън до омекването на лука. Прибавете виното, нарязаните на кръгчета моркови, босилека, нарязаната на дребно целина, срязаните на две необелени картофа, посолете и разбъркайте. Прибавете вода почти да ги покрие, похлупете и варете на бавен огън до омекване на месото и умерено сгъстяване на соса.
Мезе с майонеза
Необходими продукти: Месото от половин костенурка, 1 яйце, 60 г майонеза, 1 червен домат или 60 г доматено пюре, 1 морков, 20 г керевиз (целина) – корен, 20 г корени от магданоз, зелен магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Измитата с четка костенурка се вари около 25-30 минути заедно със зеленчуците. После се изважда от черупката, която отново се измива, за да се украси блюдото. Месото се реже на хапки, а твърдо свареното яйце - на кръгове. Разбърква се с майонеза и сместа се изсипва в средата на кръгла чиния. Отгоре се слага черупката на костенурката. Блюдото се украсява с майонеза и се гарнира с кръгове от домати, посипани с нарязан на дребно магданоз.
Печено с бира и розмарин
Необходими продукти: Месото от една костенурка, 5 г мащерка, 30 г розмарин и няколко стръка за декорация, 5 г босилек, 5 г риган, 2 с.л. зехтин, 3 г черен пипер, 1 с. л. червен пипер, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол, 3 скилидки чесън - обелени и смачкани, 330 мл бира.
Начин на приготвяне: Измиваме и сваряваме леко една костенурка, след което отделяме месото й от черупката. Застиламе тава за печене с фолио. Втриваме солта, черния, червения пипер, ригана, босилека, мащерката, розмарина и чесъна в мръвката. Върху фолиото поставяме месото, добавяме зехтина и бирата. Завиваме го леко с фолиото и го печем в предварително загрята на 180-200 градуса фурна около 50 минути. Изваждаме от фурната, гарнираме със стръкчетата розмарин и сервираме.