На пазара търговци предлагат туршия, заразена с ешерихия коли, каза експертът по качество и безопасност на храните д-р Сергей Иванов, съобщи „Монитор”. Причината за това е липсата на хигиена при използваните съдове, както и ускоряването на ферментацията или пък прекалено дългото изчакване за завършването ѝ. Тогава туршията е кашкава, има лош дъх и вкус и не бива да я консумираме, защото може да провокира хранителни разстройства.
„В повечето случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Търговците пък докарват киселия вкус с оцет и оцетна киселина“, коментира експертът. Той уточни, че процесът по ферментация трае най-малко седмица, и то когато става дума за малко количество зеленчуци. В туршия, ферментирала за три дни, липсват полезните бактерии. „Има риск и когато зеленчуците ферментират прекалено дълго.
Тогава бактериите достигат максимална плътност и оттам насетне процесът тръгва обратно и може да се появяват вредни бактерии - например ешерихия коли“, уточни д-р Иванов. Той напомни да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове.
Все още няма коментари