Всяка втора ябълка и пържола, които се предлагат на пазара, е вносна. Причината е, че производството у нас на тези стоки покрива по-малко от половината от потреблението на страната. Това сочат данни за земеделието в България през 2021 г., публикувани от Министерството на земеделието. Според тях при свинското месо дефицитът е в размер на 60%, а при ябълките – 52 на сто.
От животинските продукти се налага да внасяме, за да задоволяваме вътрешното потребление, пилешко и говеждо месо, както и пакетирано прясно мляко. При плодовете и зеленчуците нуждите от вносна продукция са по-големи, като след ябълките дефицитът при прасковите е в размер на 48 на сто. Налага се още да внасяме пипер, домати, краставици, картофи и кайсии.
В същото време страната ни произвежда в изобилие зърнени култури, като по-голяма част от продукцията отива за износ.
Все още няма коментари