Първите за сезона български череши се продават в широк ценови диапазон по пазарите в Пловдив. Най-евтините са на Събота пазара – 8 лв. за кило, а най-скъпите – 25 лв. – на пазара до Спортния диспансер.
Голямата разлика в цената е в зависимост от това кой стои зад щанда – производителят, който е и продавач, или прекупвач, който надува цената, уточнява „Марица“.
„Тази година имаме невиждана изкупна цена на черешите в Пловдивска област. Най-ранните череши се изкупуват по 10 лв. за кг, което е два пъти повече в сравнение с миналата година, коментира Константин Витанов от Перущица, който е сред най-големите производители в региона. Той обаче реализира плодовете си на софийските пазари.
Очаква се с масовото зреене на българските череши цената им тепърва да пада. Реколтата е сравнително добра, така че пазарът след месец ще е залят, а стоката ще поевтинее, коментират фермери от Кричим и Куртово Конаре.
От бранша се надяват търговията да върви, но се съмняват заради коронавируса да има търговци от Румъния, както други години.
Все още няма коментари