Прочутият горнооряховски суджук – първият продукт, влязъл в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, се произвежда основно от охладено говеждо месо от Румъния. Това разкриха трите фирми, които единствени у нас имат право да произвеждат деликатеса. Причината за ползването на вносна суровина е липсата на достатъчно количество качествено говеждо месо у нас. Производителите уверяват, че внасяното говеждо от Румъния е много качествено, но проблемът е, че е скъпо. Месодобивни породи говеда почти не се отглеждат в България. По данни на Съюза на говедовъдите само около 20 000 са типичните месодайни крави във ферми у нас, като голяма част от тях се изнасят. Фермерите обясняват, че пагубни за животновъдството са се оказали тежките изисквания за кланиците, наложени при присъединяването ни към ЕС. Тогава много от собствениците предпочели да ги затворят, вместо да инвестират.
Все още няма коментари