Родината на боба е Южна Африка, но като любимо ястие се ползва и в Кавказ, не само у нас. Тъй като бобовите зърна са богати на белтъчини (31%) – доста повече, отколкото някои видове меса, затова организмът на българина никога не е изживявал белтъчинен глад. Може да звучи пресилено, но фасулът е изиграл съществена роля за поддържането на физическата красота, с която се славят българите.
Вероятно малко хора знаят, че той е едно от най-добрите „лекарства“ за профилактика против рак на дебелото черво и стомаха. Установено е също така, че има пикочогонно действие и помага при заболявания на пикочните пътища, при възпаление на обвивката на сърцето, при сърдечна недостатъчност с отоци, маточни кръвоизливи и др.
Външно се използват пък сварените му шушулки – за налагане при гнойни рани. Изпечено и смляно бобено семе се прилага като пудра при екземи. Зеленият фасул се препоръчва на страдащите от цистит, диабет, при нарушение на функцията на задстомашната жлеза. Подгрейте го с растително масло или със сметана, залейте сместа с яйца и ще получите едно полезно и много приятно блюдо. Най-целебна обаче е рецептата срещу диабет. При начална форма на болестта се използват шушулки от зрял боб, като 1 супена лъжица от тях се вари 5 минути в 300 мл вода. От отварата се пие по 1 чаена чаша сутрин на гладно.
Все още няма коментари