Средата на есента е идеалното време да съберем шипки, ако все още не сме го направили. Непретенциозният плод може да се употребява по много начини, а всеки от тях си струва, защото шипката е изключително богата на витамин С, каротин, ликопен, витамини В1 и В2. Най-лесният начин да консумираме шипките е, като ги добавим към всекидневния си чай. Именно заради богатото съдържание на витамин С – до 600 мг на 100 г плод, е особено благотворно да пием тази напитка през есенно-зимния период.
Друг подходящ начин да приемаме шипки е под формата на сироп. За 250 мл са необходими 200 г шипки, 350 мл вода и 100 г захар. Шипките се измиват, почистват от дръжките и плодниците и се оставят да кипят във водата за 5 минути. Вече омекнали, плодовете се намачкват на пюре и се оставят да къкрят още 15 минути. След това се прецеждат през ситна цедка, добавя се захарта и отново се кипва за около 5 минути. Готовият сироп се съхранява в хладилник. Той помага за укрепване на имунната система и създава щит срещу всички вирусни заболявания.
Все още няма коментари