Ще се върнем назад във времето да видим как влюбените се женеха през 70-те. По времето на соца да живееш на семейни начела бе немислимо, защото партията пазеше социалистическия морал. А хората чакаха с нетърпение някой от „родата“ да се зажени, защото имаше ядене и пиене на корем, танци и много забава.
Месеци наред продължаваха приготовленията за сватбата. Роклите и костюмите се шиеха при частни шивачки, тъй като по онова време нищо освен скучна конфекция не можеше да се намери. Бели, прави рокли с дантела бяха повечето тоалети на булките. Те задължително носеха воал, ръкавици, а понякога и шапки. Преди сватбата фризьорките ходеха в дома на жената, за да ѝ направят прическа.
В деня на бракосъчетанието празненствата започваха от сутринта. Масите в домовете на младоженците бяха разпънати и отрупани с леки мезета за гостите. Булката беше извеждана с музика, а пред дома ѝ се извиваше хоро, в което се включваха всички съседи. Ако младоженците пристигнеха с „Чайка“, това беше знак, че не са случайни, а в родата има някоя важна особа от Окръжния комитет на партията. Типичните возила бяха лади, волги, варшави и жигули. Повечето гости пък се превозваха със специално наети автобуси. Колата на булката беше украсявана с ленти, цветя, а в срадата на капака бе закрепена кукла.
След официалната част в съвета идваше времето и за купона. Семействата на булката и младоженеца събираха по 200 гости, като се канеха роднини до девето коляно. Беше недопустимо да пропуснеш някоя далечна леля или братовчедка, защото после половината рода няма да ти говори. Музиката бе на живо, изпълнявана от оркестъра на ресторанта. Предимно се слушаха естрада и хора. Западноевропейските парчета бяха забранени. Редена салата и мешана скара беше менюто на 90 процента от сватбите по това време. За пиене се сервираха вино и ракия. Ако в родата имаше някой международен шофьор, на масата на младоженците слагаха и бутилка уиски.
Влюбените минаваха сред гостите, за да получат дарове. На сватбата младото семейство се снабдяваше със сервизи, прибори за хранене, завивки, покривки и китеници за години напред. По-близките роднини даряваха пари, които нижеха на гердан, с който гиздеха булката. На най-заможните сватби огърлиците бяха от двайсетолевки, при по-бедните от двулевки. Тържеството продължаваше до вечерта. След това всички ходеха на гости у младото семейство. Предварително домакините зареждаха масите с луканка и кашкавал и купонът не свършваше до сутринта.
Все още няма коментари