На вилата си направих асма и много се надявам да се развие добре, за да си седим на сянка под нея. Не знам обаче кога трябва да се прави резитба? Има ли някакво значение от кои сортове ще се започне?
Любен ЖЕКОВ, Търговище
Г-н Жеков, по принцип още отсега дворните асми се нуждаят от по-специални грижи. Първата от тях е да се извърши резитба. По правило тя започва с най-студоустойчивите сортове - Мискет червен, Ркацители и Каберне совиньон. При тази зимна резитба се отстраняват всички болни и изсъхнали клони. Проверете дали има измръзнали пъпки и ги изрежете. Ако искате да вкорените нови лозички, използвайте здрави пръчки за резници и ги вкоренете.
Добре е, когато правите зимната резитба, времето да е сравнително топло. Следете прогнозата и не хващайте ножицата, ако се очаква температурата да падне под минус 2-3 градуса. Добре е преди да започне резитбата, да наточите добре ножиците, защото рискувате да разкъсате дървесината и да причините по-големи рани, през които проникват много болести.
След това започва и борбата срещу плевелите. Пръскайте с подходящи хербициди, като преди това обработите добре почвата.
Все още няма коментари