Все по-малко селскостопански животни се отглеждат не само у нас, но и в целия Европейски съюз. За последната година е намалял броят на абсолютно всички видове животни, като някои от тях са се стопили с дори над 14%. А у нас през изминалата година сметките показват, че над 60% от месото, което сме консумирали, не е било българско.
Броят на нито един вид от най-разпространените селскостопански животни не е отбелязал ръст през изминалата година, като дори не е успял да се запази същият. От земеделското министерство най-сериозен спад отчитат при козите. Тези животни се отглеждат все по-малко в България и броят им вече е под 150 хиляди. С 5% по-малко са станали овцете. Те още са над 1 милион, но все повече се доближават до това число. Въпреки това страната ни продължава да е сред първите 10 държави в Европейския съюз по брой на отглеждани овце. Следващите най-разпространени животни у нас са свинете – 700 хиляди, а малко над половин милион пък са говедата. Биволите продължават да бъдат най-редките животни и вече са под 20 хиляди бройки. Отглеждаме ги предимно в Северозапада.
Въпреки намалелия брой на животни сме произвели над 7% повече месо в рамките на година. Една четвърт от него е добито в Североизточна България. Всичките произведени 116 тона червено месо обаче са недостатъчни да задоволят потреблението у нас, което според Министерството на земеделието за същия период от време е двойно по-голямо. Всъщност, като приспаднем и износа, който реализираме, става ясно, че едва 37% от месото, което консумираме, е българско. Иначе родното производство се състои предимно от свинско – 75%, следва произведеното телешко и говеждо – 16%. Агнешкото е едва 7%.
София 16°
Видин 18°
Враца 17°
Русе 16°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари