Всеки, чието ежедневие минава от салата до салата със сигурност е научил едно – дресингът е важен (а може и да не го е научил, но никога не е късно!). В началото просто си задавате въпроса “защо салатата в къщи не е толкова вкусна, като овкусената в ресторанта?”. После започвате да експериментирате. Търсите информация. Учите се. И рано или късно стигате до поредната тайна на професионалните готвачи… и по-точно как се приготвя вкусен дресинг.
Добрият дресинг има нужда от 4 вкуса –мазно, кисело, солено и сладко! Точно така, сладко. Сладкото в дресинга не е преобладаващ вкус, но го има, като леко гъделичкане на върха на езика. Като нюанс, който превръща елементарния дресинг в шедьовър. Като щипката сол в десертите, за да се отключат вкусовете.
Пропорциите са въпрос на вкус, а относно основните 4 елемента, ето и няколко опции за тях:
Мазно – студено пресована мазнина, най-често зехтин, но не пренебрегвайте и другите на пазара, като шарлан, олио от шафран, от макадамия и т.н. Избор не липсва. Освен мазнина в бутилка добри варианти са още авокадо и сурови ядки.
Кисело – прясно изцеден сок от лимон, лайм и всички видове оцет.
Сол.
Сладко. Тук вариантите са всички възможни подсладители, като се започне от захар, мед, кленов сироп, агаве и т.н. Много добър вариант е и прясно изцеден сок, например от портокал или мандарина.
Ето и няколко конкретни примера, количествата са големи, но с умисъл, за да стигнат за по-дълго. Единствено дресингите с накиснати ядки не е препоръчително да се застояват задълго в хладилника.
Дресинг със зехтин
1 чаша зехтин
1/2 чаша балсамико
1/3 чаша мед
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. калиева сол
билки, сушени домати и др.
Всичко се слага в голям буркан и се разбърква докато не се хомогенизира. Съхранява се в хладилник, но се вади 15-20 минути преди сервиране, защото зехтинът стяга.
Дресинг с авокадо, за 4-5 салати
1 авокадо
сокa от 1 лайм
сока от 1 портокал или 3 мандаринки
1/2 ч.л. хималайска сол
Всичко се пасира и се съхранява в хладилник.
Дресинг с ядки, за 2 салати
50 гр. накиснати сурови ядки (най-гладко става с кашу)
50 мл. портокалов сок
сока от 1 лайм
1 гр. каменна сол
Все още няма коментари