Приготвянето и насладата от храната е тема, която занимава всички хора по света. Има богаташи, които се чудят къде да си похарчат парите. За тях са открити и специални ресторанти, в които ястията освен безспорно вкусни, са и с главозамайващи цени. Ето кои от тях попадат в топ 10 на най-скъпите гозби в света:
- Италианската пица "Луи ХІІІ" се предлага от младия италиански готвач Ренато Виола. Без шега ,но тя струва 8300 евро. Истинската й рецепта се пази в тайна от нейния създател. Той си позволява единствено да каже, че пицата е направена от специална маслена моцарела, месо от биволи, отглеждани по чистите зелени пасища в Швейцария, както и три вида хайвер, мръвки от червен рак и от морски раци.
- Картофът „Ла бонот” се смята, че е създаден лично от бога на инките. Щастливците, имали късмета да хапнат от този картоф уверяват, че усещането е вълшебно. „Ла бонот” е толкова крехък като структура, че трябва да се събира само ръчно. Цената на килограм от него върви между 500 и 700 евро. В някои елитни европейски ресторанти, предимно в Париж и Лондон, предлагат от този картоф, като порция от него е с цена между 180 и 200 евро.
- Омлет за 1000 долара порцията е най-скъпият в света. Можете да го хапнете само в нюйоркския хотел Le Parker Meridien. Освен яйцата, в омлета има още парченца месо от рак и хайвер от есетра. Обикновено се сервира с охладено /до строго определена температура!/ леко бяло вино, както и с ароматно сладко от горски боровинки. Не като десерт, а като допълнение към изисканото ястие.
- Най-скъпият десерт – 25 000 долара, се предлага в нюйоркския ресторант Serendipity 3. /резервации за маса в заведението се правят три месеца предварително!/ Декорацията на вкусотията е изработена от златни листенца, които могат да се ядат. Сервира се в чаша, обкована със злато и диаманти. Консумира се също така със златна лъжичка с диаманти. Това удоволствие струва 25 000 долара. Клиентът на заведението може да си вземе празната чаша за вкъщи.
- Американският шоколад за 2600 долара парчето може да ви доведе до банкрут. Той се казва Chocopologie by Knipschildt и се произвежда в САЩ. Една плочка от шоколада с обичайни за този десерт размери тежи 435 г и за него трябва да отделите сумата от 2600 долара.
- Хайверът Almas е най-скъпият в света. Той идва от Иран и е хайвер от белугата албинос. Само сто грама от него, опаковани в позлатено бурканче, струват 2000 долара.
- Царицата на гъбите - белият труфел е деликатес, практически без твърда цена. Защото всяко по-голямо парче от гъбата се продава на търг. Неотдавна трима хонгконгски магнати събраха помежду си пари и заедно платиха сумата от 209 000 долара за гъба с тегло 750 грама.
- Шафранът си остава най-скъпата подправка в света. Истинският шафран е от фамилията Crocussativus. За получаването на килограм шафран от тази фамилия са необходими 225 000 цвята на виолетови минзухарчета. Цената на килограм от тях е 6000 долара. В Европа и дори у нас вече се правят фирми за изкуствено посадени и отглеждани минзухари. Техните собственици твърдят, че бизнесът с шафран е много печеливш.
- Японското "мраморно" говеждо е най-скъпото в света. 200 грама филе от това месо в Европа струва 100 долара. Някой парчета, които са изключително крехки, се продават и за 1000 долара.
Все още няма коментари