Рафтовете на супермаркетите преливат от лакомства и сладкиши не само по Коледа. Колкото и да са вкусни, съставът им е пълен с вредни добавки. Празниците са идеалният момент да забъркаме домашни сладки, с които да изненадаме приятно близките си в дните, в които всички си ходим на гости.
Напукани
ПРОДУКТИ: 4 ч. ч. брашно (200 г), 3 яйца, 1-1 1/2 ч. ч. захар, 50 г какао, 100 мл олио, 40 г краве масло, 2 с. л. ароматен алкохол, 10 г бакпулвер, 1 ванилия, малко портокалова кора, пудра захар за овалване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Разбъркваме яйцата и захарта до пухкава смес. Прибавяме останалите продукти, така че да се получи тесто. От така полученото тесто оформяме малки топчета, които овалваме в пудра захар. Нареждаме в тавичка на еднакво разстояние едно от друго и печем в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, докато сладките се напукат.
Меденки
ПРОДУКТИ: 2 1/4 ч. ч. брашно, 1 ч. ч. захар, 1 яйце, 175 г краве масло, 1/4 ч. ч. мед, 1/4 ч. л. канела, 1 ванилия, 2 1/2 ч. л. бакпулвер, 1/2 ч. л. сол
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се нарязва на кубчета и се слага в касерола със захарта, меда и канелата. Оставя се на слаб огън до разтопяването на захарта. Сместа се сипва в купа и се оставя да се охлади. После се добавят разбитото яйце, брашното, ванилията, бакпулверът и солта. Разбърква се до хомогенизиране на сместа. В тава, покрита с хартия за печене, се оформят меденки и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за 12 минути.
Линцери
ПРОДУКТИ: 160 г сурови белени бадеми, 180 г меко краве масло, 140 г пудра захар, 350 г брашно, 250 г шипков мармалад, 2 жълтъка, кората от 1 лимон, 10 г ванилова захар, 1 ванилия, 1 с. л. маково семе, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Смелете бадемите с половината от захарта, трябва да се получи нещо като брашно. Разбийте маслото с останалата захар, добавете жълтъците и разбъркайте. Добавете настърганата кора от лимона, ванилията и маковото семе. Сипете смлените бадеми, брашното и хубаво разбъркайте. Оформете тестото на топка и го приберете в хладилник за 30 минути. Разточете на тънка кора (1/2 см). Изрежете във форми по избор – сърца, квадрати или звезди. Половината оставете за основи, а в средата на останалите изрежете кръгове с малък ринг. Ако тестото е омекнало, го охладете за кратко преди печене. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Изпечете сладките за 10-12 минути и след това ги охладете. Намажете основите с шипков мармалад, слепете ги с изрязаните бисквитки и ги поръсете с пудра захар.
Кокосови снежинки
ПРОДУКТИ: 200 г кокосови стърготини, 200 г кристална захар, 1 пакетче нишесте с вкус на ванилия (60 г), 3 белтъка, 1 ч. л. ванилов екстракт (1/2 ампула ванилова есенция), 1 щипка сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват стърготините, нишестето, захарта и солта. Към тази смес се добавят белтъците и ваниловият екстракт и всичко се разбива с миксер до получаването на хомогенна смес. Сместа се оформя на топчета, които се слагат в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Пекат се в предварително загрята на 160 градуса фурна около 20 минути. Охлаждат се и се сервират.
Все още няма коментари