След Великден и около майските празници – 1 май – Ден на труда, и 6 май – Гергьовден, цените на плодовете и зеленчуците започнаха да варират в големи граници. Пресните картофи се предлагат за 12 лева, а българските ягоди на места стигат и до 20 лева.
В същото време синдикалисти и финансови експерти коментираха, че днес заплата под 2500 лева обрича на мизерия и много работещи оцеляват на ръба и не могат да си позволят дори елементарни неща.
Спад в цените на някои основни хранителни стоки на борсите в страната миналата седмица показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. От зеленчуците най-много поевтиняват краставиците – с 10,7 на сто до 2,68 лева за килограм, репите – с 8,8 на сто до 1,01 лева за брой, и доматите – с 5,9 на сто и се търгуват по 2,93 лева за килограм.
Най-значително се повишава цената на зрелия лук кромид – с 13,4 на сто до 1,42 лева за килограм, и на зелето – с 10 на сто до 1,89 лева за килограм. Зелената салата поскъпва със 7 на сто до 1,07 лева за брой, пресният лук също скача. Картофите са нагоре с 3,2 на сто и се търгуват по 1,39 лева за килограм, а пресните картофи – с 6,1 на сто до 4,30 лева за килограм.
При плодовете портокалите поскъпват с 1,3 на сто до 2,27 лева за килограм, бананите – с 0,3 на сто до 2,88 лева за килограм.
София 9°
Видин 9°
Враца 10°
Русе 16°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари