Вече започнаха масови проверки за качеството на агнешкото месо, което се предлага на пазара за Великден. Основно ще се следи за произхода, както и за това дали търговците спекулират, предлагайки размразено агнешко вместо охладено. За какво трябва да внимаваме? Маркировката е показателна не само за качеството, но и за произхода на месото.
„Когато тя е със син цвят, показва, че месото е добито в българско предприятие. Когато е с червен цвят, произходът е друга държава. Ако се предлага трупно месо в обекта, задължително трябва да има 3 печата – на плешката, гърдите и бута“, обясни пред Нова телевизия д-р Диана Иванова – гл. инспектор в ОДБХ-Варна.
Повечето търговци одобряват подобни проверки, но има и недобросъвестни, които ще разчитат на слаб контрол и неинформирани клиенти.
Ако месото е било замразено и размразено, съответно в обекта трябва да има информация, че то се предлага като размразено.
„Цветът на качественото агнешко трябва да бъде розов, бледорозов или червен. Мазнините на младите животни са бледи – от бяло до леко кремаво, докато при по-възрастните те са жълтеникави“, обясни д-р Иванова.
Все още няма коментари