По 80 лева за кило турски череши пуснаха по родните пазари. Продават ги в чаши по 100 грама за 8 лева. Това обясни Коста Петров – председател на Сдружението „Българска праскова“ в Сливен.
Първите оранжерийни череши родно производство в сливенското село Самуилово узряха и ще се продават по 50 лева за килограм на едро, каза той. И посочи, че оранжерията не е негова, а на друг производител. За четвърта поредна година дръвчетата, отглеждани на закрито и с отопление, дават плод. Със сигурност този метод е по-скъп, но рискът от природни катаклизми е малък, посочи Петров.
За отглеждането на реколтата производителят е отоплявал оранжерията през студените априлски дни, което му е струвало много повече от разходите за миналата година, когато пролетта е била по-топла. Тогава брането на плодовете започна на 26 април и килото струваше 32 лева.
Череши по 60 лева килото се появиха на Кооперативния пазар във Велико Търново. Тъй като за повечето клиенти цената звучи шокиращо, продавачът допълнително е написал и цената за малка пластмасова чашка – 100 грама череши, която се продава за 6 лв. През 2024 г., отново на 28 април, цената на първите череши на пазара във Велико Търново е била 40 лв.
Плод от открити площи се очаква да започне да се бере след 15 май. Студовете през април обаче съсипаха цвета на голяма част от дръвчетата и се очаква реколтата да е малка. Въпреки това едва ли цените ще се повишат значително, защото има много вносни.
София 14°
Видин 18°
Враца 15°
Русе 15°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари