130 000 унищожени животни и загуби за 170 милиона лева – такава е равносметката няколко месеца след като епидемията от чума по свинете завладя България. Производители и преработватели отправят предупреждение - българското свинско е малко и затова ядем старите резерви на Европа.
Невиждан от 20 години спад в производството на свинско очаква целия свят. Предупреждението е на ООН, а причината - чумата по свинете, която през лятото завладя и България.
„Месото не е вредно, но не отговаря на прясното месо, на свежото месо. То завяхва, започва да се отделя една слуз. Прясното месо стои свежо, няма да тече вода, стои с блясък”, каза директорът на свинекомплекса в Бръшлен Христо Стойков. Когато в разгара на лятото у нас избухва епидемията, в свинекомплекса в русенското село са евтаназирани 40 000 животни. „Преди африканската чума българското производство се движеше в рамките на 30%-35%, като останалите проценти беше внос - 65%-70%, сега е 80%”, разкрива още той. Когато в Западна Европа има свръхпроизводство, твърдят българските фермери, за да не паднат цените катастрофално и колегите им да са защитени, съответната държава изкупува излишните количества. Замразява ги като резерв, който после прочиства чрез износ към страни, поразени от чумата.