Професия първа дама

„Майките” на нацията – късмет или проклятие  

Да стъпваш на президентския килим, не е лесна работа

Фото 24 ноем. 2016, 14:27
0 коментари
2948 прочитания
Първите дами на България са винаги одумвани. Житието и битието им постоянно са на прицел, някъде между радостта и тъгата. Покойната вече Мария Желева от Грозден никога не си е и помисляла, че може да е най-високопоставената жена в републиката и играеше достойно ролята си на жената до Желю Желев. Преди няколко години тя не спести упреци на дамата със сходна съдба Юлиана Плевнелиева: „Ще ви кажа едно нещо. Цял един народ е гласувал за Плевнелиев. До всеки един човек по нашите, българските, ориенталските разбирания трябва да стои една жена. Майка на три деца. Ами, булка, застани до мъжа си! Трябва да се научим на уважение към институциите. Застани там, съпругата трябва да бъде до мъжа си“.

Претенциозната Антонина Стоянова, за която се смята, че е прототип вдъхновител на филмирания култов роман „Мисия Лондон“, се установи в Швейцария веднага след сгромолясването на нейния съпруг Бат’ Петьо в битката за втори президентски мандат. В момента тя е юрист в Световната организация за интелектуална собственост. Според запознати Антонина завъртяла главата на наш дипломат в Женева и двамата често били засичани публично в доста интимна близост.

Въпреки че Първанов влезе в политиката веднага след 1989 г., до избора му за държавен глава хората не познаваха и не знаеха как изглежда съпругата му. Когато според протокола тя застана до него, електоратът видя една висока, стройна и красива синеока жена, с фини черти и деликатно поведение. Мнозина може би са я възприели като стеснителна, особено на фона на самочувствието, което лъхаше от осанката на предшественичката й Антонина. Зорка призна, че няма личен шивач или дизайнер и разчита на собствения си усет. Не престана да се занимава с наука.

Юлиана Плевнелиева още от началото демонстративно отказа да е първа дама и нито веднъж не се появи до мъжа си. Освен Плевнелиев тя е зарязала и деловия стил и предпочита изцяло спортно облекло с дънки и кецове. Не я интересува кой какво ще каже за нея, защото явно изтича уговорката й с президента да се правят на семейство до края на мандата му.

Съпругата на новия президент Румен Радев – Десислава Генчева, пък е горда с новия си статут и не се отделя от мъжа си. От „Позитано” 20 не спират да коментират, че Радев е под тотална зависимост от жена си и подозират, че любителката на хеви метъла Генерал Деси ще върти и президентството. „Тя е много непринуден човек. Има една слабост - прекалено умна е за съпруга. Не търпи лицемерие. Надушва фалша от километри, в това отношение радарът й е изключително прецизен. Понякога трудно се съжителства със силен характер, но си струва“, казва за нея Румен Радев.
 
 
 
ГЕНЕРАЛ ДЕСИ
Новата първа дама Десислава Генчева втрещи народа с подозрителния си вкус още в нощта на победата на мъжа си Румен Радев. Тя се появи на пресконференция с крайно неподходящ за етикета минижуп и ламе.


 
„МИСИЯ ЛОНДОН”
Съпругата на президента Петър Стоянов – Антонина, не стана любимка на нацията. Вместо това послужи за прототип на президентшата във филма „Мисия Лондон”. Там героинята беше обрисувана като превзета снобка, пристрастена към хайлайфа.
 

 
ЗЕМНАТА
Мария Желева беше скромна и земна първа дама. Нищо в мисленето и начина й на живот не се промени. Тя продължаваше да приготвя туршия и компоти за зимата в селото на мъжа си, мразеше да я придружават охранители, докато пазарува.
 
 
 
ДЕЛИКАТНАТА
Зорка Първанова винаги придружаваше съпруга си, когато протоколът го налага. Но никога не парадираше с ролята си на първа дама, а деликатно запазваше дистанция.
 

 
ЕМАНЦИПИРАНАТА
По време на мандата на Плевнелиев нямахме първа дама. Юлиана Плевнелиева си навлече общественото неодобрение с отказа си да се вживее в образа на „майка” на нацията и да застане публично до мъжа си.



ТИХАТА
Мелания Тръмп е най-големият поддръжник на своя съпруг на публични събития. Тя е смайваща брюнетка, която носи изискани дрехи и често се появява публично, но рядко говори.

0 коментари

Все още няма коментари

avatar